Varför Stansning!

Pur Partner stansar i så gott som alla mjuka material, så som massivgummi, cellgummi, cellplaster, polyuretanskum (PUR), filt, kork med mera.

Stansning i Mjuka Material.
Vi använder i första hand knivstansar för att stansa i olika typer av mjuka material så som polyuretan, kartong, gummi, plast, packningsmaterial och även textilier mm. Vi kan även hjälpa er med verktygs framtagningen då vi har lång erfarenhet av det.

Verktygskostnaderna är också en viktig faktor. Eftersom verktygen är enkla så kan verktygen vara kostnadseffektiva jämfört med de kostnader för vattenskärning, då styck kostnaden blir väldigt hög.

 

En mångsidigt process – som är kostnads effektiv.

För den som inte känner till vad det innebär att stansa kan den liknas vid att baka pepparkakor. Degen kan vara allt från läder till plast och pepparkaksformen bestäms av dig. Detta betyder att stansning har ett brett användingsområde, men appliceras främst för att ta fram tätning, ljud- och värme-isolering.

Att ta fram stansverktyg är en relativt låg kostnad, varför stansing lämpar sig för både små och stora serier. Produkter som idag tas fram genom avancerad klippning skulle kunna tillverkas både enklare och snabbare genom att stansa.

Stansning lämpar sig ypperligt för att tillverka packningar. Av de förfrågningar vi får så är det om att stansa packningar som är den vanligaste och det är lätt att förstå. Väldigt många olika material kan stansas, nedan ses ett urval.

Exempel på material som går att stansa.

 • Naturgummi
 • EPDM
 • Silikon
 • Cellgummi
 • Polyesterskum
 • Elastomer
 • Polyuretangummi
 • Polyeten
 • Polypropen
 • Läder
 • Tyg

 

 

 

Stansning.

Stansning är en metod som används när man ska göra hål i ett relativt tunt material. Tunt innebär att materialet är ungefär 0,1 millimeter till 8 millimeter tjockt. Stansning genomförs i olika material, exempelvis plåt, plast, papper, papp, naturgummi, silikon och läder.

Metoden handlar att stansen, vilket är ett verktyg, med den önskade formen på hålet trycks genom materialet under mothållartryck från en dyna. Detta är en effektiv metod inom tunnplåtsbearbetning. Genom att man optimerar med flera verktyg kan man få in fler processteg i samma operation. Både stansen och dynan har slipade kanter med motsvarande kontur som det föremål som stansas ska få. För konturstansning används rektangulära stansar och dynor.

Packningar.

Packningar används i flera olika typer av produkter. Vår huvudsakliga kundkrets finner vi idag inom elektronikindustrin. Vi kan leverera i princip vad som helst när det kommer till packningar, till exempel har vi producerat packningar till skogsmaskiner, toaletter, vattenledningar och kompressorer för luft och olja.

 

Miljö och återvining.

Vi på PurPartner återanvänder allt vårt spill från stansnigen, och alla kunder kan skicka tillbaka förbrukade produkter till oss, vi blandar 90% gamalt material med 10% nytt och gjuter nya produkter som säljs i vårt systerbolag Rosén Innovation AB.

Det tycker vi är att tänka miljöriktigt

Vill du veta mer?

Försäljning / Teknik

Anders Lööv

+46 (0) 73 5390140

anders.loov@purpartner.se