Polyuretan tillverkning

 

 

Struktur & Produktion

Polyuretaner är ett allmänt namn för polymerer. De flesta polyuretaner är gjorda från tre startmaterial; polyoler, isocyanater och kedjeförlängare. Beroende på hur de ingående komponenternas struktur och blandningsförhållande varieras, skapas polymerer med de egenskaper som önskas.

Olika kombinationer möjliggör skräddarsydd tillverkning av flertalet produkttyper som skum, integralmaterial, elastomerer, lim, färg, ytbeläggningar och tätningsmedel.

Polymerer ses enklast som kedjor av tredimensionella strukturer bestående av monomerer dvs korta repeterande enheter.

Polyuretan kan ges olika egenskaper

Polyuretan är ett av våra mest flexibla material. Genom skillnader i blandning och tillverkningsteknik kan egenskaperna anpassas efter önskad användnin

 

Skum

Flexibelt, styvt eller halvstyvt material med öppna celler, alternativt med skinn. Skummad polyuretan används ofta för isolering men också som stoppning i möbler, textilier eller fordonsinredning.

 

Kompakt

Flexibla eller styva kompakta polyuretaner är ett flexibelt konstruktionsmaterial som kan anpassas för de flesta områden. Kompakta material används för industriella applikationer men också vid framställning av exempelvis möbler.

TPU

TPU – Termoplastisk Polyuretan – är ett elastiskt, extremt hållbart material som lämpar sig utmärkt för detaljer till fordon, motordrivna verktyg, sportartiklar och medicinsk utrustning. En välkänd applikation är också skal till läsplattor och mobiltelefoner.

Vill du veta mer?

Jens Alfredsson

+46 70-5656344

jens.alfredsson@purpartner.se

Träffa oss på Elmia Subcontractor

Kom och prata med oss på Elmia Subcontractor, i Jönköping, den 13:e till 16:e november.